Maurits Mind

Vind je vliegen spannend? Of gewoon een noodzakelijk iets om naar een ander  land te reizen?   

Ik vind het fascinerend. Niet alleen dat. Voor mij heeft vliegen een manier opgeleverd om je uit te leggen hoe jij meer kunt bereiken. In alle situaties waar je met anderen samenwerkt, en ook voor jezelf. Ik leg dat uit.  Daarvoor gaan we even terug in mijn bio. Dan wordt het  begrijpelijk waarom ik dit doe.  

Op mijn achttiende moest ik kiezen tussen dienst doen bij luchtmacht of landmacht. Voor iemand die pal naast een luchtmachtbasis is geboren lijkt die keuze eenvoudig. Het liep anders. Als jochie zag ik van dichtbij het neerstorten van twee jachtvliegtuigen tijdens een vliegshow. Misschien is dat in mijn hoofd gaan zitten. Niet doen Robbie, blijf met beide benen op de grond.    

Toen ik twintig was heb ik bij vrienden de ellende gezien van de vliegramp op Tenerife. De fout: Een combinatie van verwarrende informatie en menselijk falen. Of teamfalen. 584 doden. Het heeft ook wat opgeleverd. Nieuwe inzichten voor hoe een piloot en een team opgeleid moet worden.   

In mijn periode in het leger, eerst als dienstplichtig pelotonscommandant en later als reserveofficier in Afghanistan, ben ik erachter gekomen wat de geheimen zijn van goed teamwerk. En er een boek over geschreven voor ondernemers en managers. Niet om belerend te zijn, maar om mensen die het militaire bedrijf niet kennen, uit te leggen welke militaire lessen je kan gebruiken. En lessen die nodig zijn in bedrijfsleven, omdat ik mijn tijdens mijn loopbaan daar heel weinig leiderschap heb gezien.   

Ik wilde nog dichter bij de kern komen van goed teamwerk. En dat begint bij de enkele man/vrouw. Bij de piloot. In zijn hoofd kruipen. Dus ben ik alles gaan leren wat een piloot moet leren. Niet het vliegen, maar hoe hij zijn brein gebruikt, informatie verwerkt en samenwerkt. En nu ben ik gecertificeerd om piloten en crew daarop te trainen.   Elkaar checken en aanvullen, ogen en oren open houden, je mond opendoen als je denkt dat het mis gaat. En fit blijven. Niet alleen je lijf, ook je brein.

Bottom line is, voor elke ondernemer, manager en professional: Run je bedrijf als een captain. Jij houdt het overzicht, focus en de koers. En jij weet hoe het brein met informatie omgaat.

Zo bereik je meer. Jijzelf, als ondernemer of manager. Als individu. Of als leider.  

Waarom heet dit miniboek Maurits Mind?

Omdat ik als reserveofficier in het leger vaak op uitzending was naar gebieden zoals Afghanistan gebruik ik veel inzichten uit de militaire wereld. Ook wel een VUCA wereld genoemd. Volatiliteit, Uncertainty, Complexiteit en Ambigu├»teit. Alles is onvoorspelbaar en tegenstrijdig. Nepnieuws, voor militairen niets nieuws, ze gaan er al eeuwenlang mee om. Zo ook met ondoorzichtige en gevaarlijke situaties. 

In die wereld komt het aan op: Teamspirit, discipline en concentratievermogen. De grondslag daarvoor is ooit gelegd door Prins Maurits (1567-1625), zoon van de Prins van Oranje. Als legeraanvoerder had hij de onmogelijke taak om deze waarden en vermogens op te bouwen bij rekruten, ongeletterd, zo van het land. Met dril en discipline wist hij een leger op te bouwen die ons land bevrijdde waardoor de Gouden eeuw kon ontstaan.

Daarom leven we in een welvarend land. En zijn we een handelsnatie geworden, iets waarvan ook ik heb geleerd en geprofiteerd. Door voor mooie nationale en internationale handelsbedrijven gewerkt te hebben. en ook die inzichten door te geven aan de mensen die deelnemen aan mijn workshops en trainingen.

Basis van mijn werk is crew resource management. Denken en handelen als Maurits, die er als eerst mee bezig was, al was er toen nog helemaal geen naam voor, en denken en handelen als de piloot en crew van een vliegtuig.