Focus voor jezelf.

Als je goed voor anderen wilt zorgen, kan je maar beter goed voor jezelf zorgen. Huhh? Goed voor anderen zorgen? Ik zit niet in de zorg, hoor ik je denken. Ik bedoel dit: Bij elke vlucht, als de cabin attendant weer een demo geeft met het zuurstofmasker, zegt ze dat als de druk wegvalt, je eerst bij jezelf het masker moet opdoen en dat je dan pas iemand anders ermee helpt. Dus: je kan pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf hebt gezorgd. Dat voor jezelf zorgen en op jezelf letten is eigenbelang en het belang van de ander. Als er mensen om je heen hebt, dan is het slim om in de gaten te houden of je je collega’s misschien even een handje kunt helpen. Als dat nodig zou zijn.

Maar eerst: Goed op jezelf letten dus. Dat betekent hier dat je er voor zorgt dat je optimaal inzetbaar bent. En dat heeft alles met de conditie van je brein te maken. Voor de meesten onder ons is werk een hoofdzaak. We leveren een prestatie met het hoofd. Vroeger moesten we op het land werken, had je ook wel je kop bij nodig, nu werkt het merendeel van de mensen alleen nog maar met het hoofd, het brein.

Dus focus voor jezelf is aandacht voor je brein. Over die grijze massa weten we steeds meer. Hoe neuronen werken, en hoe het brein steeds weer nieuwe linkjes legt en over synapsen en weet ik al niet meer. Nou ga ik hier niet de neuroloog uithangen, ik schrijf over dingen die de meeste mensen al wel weten, alleen, weinig mensen doen er echt iets mee.

Als jij er wel iets mee wilt doen, als jij meer wilt dan de automatische piloot, lees dan verder. En als je het wel prima vind zoals het gaat, stop dan maar hier met lezen. geen probleem.

Wie had nou kunnen denken dat Erik Scherder zo populair zou worden, die eminente grijze professor die zo boeiend kan vertellen over het brein? In no time is door hem het brein het meest sexy orgaan geworden. Google zijn naam maar op Youtube. En ik ben ook groot fan van Margriet Sitskoorn. Minder bekend, maar deze neuroloog schrijft goeie boeken over hoe je je brein kunt verbeteren. Ik denk dan, wie wil dat nou niet?

Niet alleen omdat je daar zelf beter van wordt, je wordt ook beter voor je team. Als teamlid, of als leider van je team. Dus: Focus voor jezelf, en als het nodig is, en je bent deel van een team, of zelfs de aanvoerder: Focus voor je team.

En hoe werk je aan die focus? Kijk bij de Defens methode https://www.mauritsconsulting.nl/focus-voor-jou