Geplaatst op 29 april 2019

De anti-psycholoog als vijand?

De anti-psycholoog als vijand?

Ik weet 1 ding zeker: met mijn programma ‘’Overwinnaarsbrein’’ zal ik hem verslaan.

Omdat het is gericht op mensen zoals ik, die alles willen weten van psychologie en de werking van ons brein, en hoe ze daarmee sterker worden en als overwinnaar uit de strijd komen. De strijd tegen de anti-psycholoog: Passiviteit, onderschatting of zelfs negeren van de factor psychologie in zaken, projecten en organisaties.

Die  avonturen en strijd tegen de anti-psycholoog heeft een voorgeschiedenis.

Ik was een van de leiders van het jaarlijkse zomerkamp van school. Op de derde dag pas kwam er een voor ons nieuwe jongen bij, Louis Goudstikker. Wij kregen te horen dat we hebben moesten behandelen als ieder ander, maar met Louis was wel iets bijzonders aan de hand. Hij was zijn ouders verloren in de Tenerife vliegramp dat voorjaar. Met 587 anderen in de vlammen omgekomen.

Waarom, 35 jaar later, gebruikte ik tijdens mijn boekpresentatie de reconstructie van de gesprekken in de cockpit? En waarom beschreef ik dat in mijn boek, Teams door het vuur? Later begreep ik dat het geen toeval was. Het ging niet alleen om het uitleggen wat slechte en goede teams zijn. Ik was onbewust getriggered door het voorval met Louis, wat diepe indruk moet hebben gemaakt.

In de zomer van 2016 kreeg ik een nieuwe versie van die reconstructie te zien. Ik was deelnemer aan een train- de trainer cursus Crew Resource Management. Veel beter dan die ik tot dan toe gebruikte, in mijn workshops. Onthutst was ik door wat ik nog niet had gezien, vooral de gezichtsuitdrukking en de non verbale communicatie van de captain. Ik wist wel dat non verbale communicatie sterker was dan verbale, maar dit schokte mij.

Terug naar mijn twenties. Aan het eind van mijn dienstplichtige periode twijfelde of ik helicoptervlieger bij de luchtmacht zou worden, of dat ik de marketing in zou gaan. want daarvoor was ik opgeleid. Het werd het laatste, kansen om aangenomen te worden als vliegen waren erg klein.  Ik voelde me prima in het leger, de sfeer en kameraadschap. Maar ik troostte me met de gedachte dat ik binnen het vak marketing vooral met psychologische inzichten kon gaan werken. Dat boeide me het meest.

Met die stap werd ik een illusie armer. Reclame, vooral gebaseerd op de psychologie, werd door de sales afdelingen niet gezien als toverdrank voor merken als Duyvis, Bols en The Glenlivet, maar als nodeloze kostenpost. En de sales managers met de grote bek wonnen jaar na jaar de strijd om de budgetten. Ik voelde me alleen. Teamspirit zoals in het leger was ver te zoeken.

Na ontslag besloot ik de anti-psycholoog te lijf te gaan met eigen middelen. Ik startte mijn trainingsbedrijf, en begon met sales trainingen. Met psychologie erin. Maar ik wilde meer van dat vak. En volgde heel specifieke coachopleidingen daarvoor, zodat ik organisaties kon helpen met dat onbewuste gemis: We hebben alleen teams in naam, Tino’s. (teams in name only). Geen echte, onvoorwaardelijke teams. Zo ontstond ook mijn boek, Teams door het vuur, 9 krijgsmachtlessen voor managers.

Weer werd ik een illusie armer. Want ik kwam erachter: Veel managers vinden sterke teams een bedreiging. En ze zijn bang voor ‘’gepsychologiseer’’, vooral van zichzelf.

Weer vocht ik tegen de anti-psycholoog. En een trainig is geen cognitieve sessie. Je moet bereid zijn gedrag en attitude aan te passen. En die bereidheid, of het vermogen, is er vaak niet.

Piloten en officieren kunnen zich niet veroorloven om gedrag en attitude niet te veranderen. En, ik kwam erachter, in de CRM training gaat bijna alles over je eigen controle over je brein. Je brein begrijpen en het besturen. Dat is het allereerste wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in werk en prive. En om deel uit te kunnen maken van een team. Of om dat te leiden.

Door de inzichten van neuropsychologie van de laaste 10 jaar kunnen we ons brein besturen. Kan ik hiermee de anti-pyscholoog definitief verslaan? Omdat het nu pas rationeel en wetenschappelijk aantoonbaar is dat de twee eerste breinen (reptielen- en lymbisch systeem) ons leven feitelijk besturen,  en het actieve denken en de ratio de tweede viool speelt?

Ik weet 1 ding zeker: mijn programma ‘’Overwinnaarsbrein’’ is succesvol.

Omdat het is gericht op mensen zoals ik, die alles willen weten van psychologie en het brein, en hoe ze daarmee sterker worden en als overwinnaar uit de strijd komen. De strijd tegen passiviteit, onderschatting van de factor psychologie in succes in zaken, projecten en organisaties.